Tokyo Incidents, between J-pop, J-rock, and Ja

Pertama kali dikasih tau Galih soal band ini, sempet bertanya-tanya dan akhirnya kemaren nyoba ngederingerin semua lagunya.. and then??? wew.. apa ya? bingung mikirin kata2 yang tepat emoticon.

Tokyo Incidents ato bisa disebut juga Tokyo Jihen, sebuah Japanesse Band bentukan Shiina Ringo (solois terkenal Jepang di masanya) yang mulai debutnya ditahun 2004, gila aja, uda punya record solo album malah ditinggal buat band ini, benar-benar aneh dan berkarakter…

Mulai pertama kali denger, sesuatu yang aneh kental banget ama band ini… mulai dari karakter musik yang mencampurkan jazz, j-rock, dan j-pop itu sendiri plus nada-nada tradisional jepang, ditambah kualitas player yang mengagumkan plus karakter sang vokalis yang keras menantang dan kadang sampai melengking… hm.. benernya neh band alirannya apa to???

Sampai hari ini, Tokyo Jihen uda ngeluarin 3 album dan beberapa album single… sayangnya official site mereka di tokyo-incidents.com masih under construction sampai sekarang… So… buat yang berminat untuk mendengarkan lagu-lagu yang tidak biasa, coba deh dengerin… not too far from L’arc en Ciel but ain’t similar either emoticon.

neh lirik salah satu lagu yang aku suka, judulnya GENJITSU WO WARAU, liriknya bener2 dalam bahasa inggris… dengan flow jazz yang ditambah ornamen2 rock… menyejukkan plus menambah semangat

——GENJITSU WO WARAU

English title: Laugh at facts
Words and music by Shiina Ringo
To be found on "Kyouiku" album

you say those proverbs as if you had contrived them
I know your arrogance, but do not point it out
and you’ve not changed a bit in three long dismal years
I think your flaw isn’t so much your fault as a charm
maybe I will meet you one day, maybe wednesday, maybe not…
still I’m sure to meet you anyway, maybe thursday, maybe not…

I want to be you
just like a leaf that has flown away with the wind and the rain
this "romance" is so mellow, and "so real"
just like a song that has died away with a flash in the night

I would like to be composed of you

you tell your stories as if you had no respect for anyone
I sing my songs as if I were a prostitute
you take a snap at me, and stuff yourself on my welfare
I feel like I am clinging to a cloud
maybe I will kiss you slowly, maybe quickly, maybe not…
still I’m sure to kiss you anyway, maybe sweetly, maybe not…

I want to be you
it’s hard to spend a lifetime for myself with the quakes and the storm
this "romance" is an error, and "surreal"
it’s clear that I love your insensitiveness like the hills and the sky

I would like to be merged into you

 wew…. bingung mo nulis apa lagi.. dengerin aja deh pokoknya…. emoticon.

bahan tulisan disadur dari :

  • http://fajarf.wordpress.com/2007/08/03/tokyo-jihen/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_Jihen
  • http://www.everlasting-dream.net/ringo/
  • http://www.gitaris.com/showthread.php?t=17783 

By Alit Mahendra Bramantya

Complicatedly simple, not just another internet presence enthusiast. Currently managing Research (including Analytics) Division at Think.Web with Web App Development and Digital Analytics as main responsibility. Views are my own.